Veiligheid / overlast / openbare ruimte
Gevoelens van onveiligheid en overlast gaan vaak hand in hand. In de openbare ruimte moeten de wegen er goed bij liggen met duidelijke verkeerssituaties waarin rekening wordt gehouden met de meest kwetsbare bestuurders (fietsers, wandelaars). Stoepen moeten vrij zijn, waardoor verkeersonveilige situaties worden vermeden.
We zien dat steeds meer mensen camera’s en videodeurbellen plaatsen aan huis en via whatsapp communiceren met buurtgenoten over mensen die zich verplaatsen in de wijk. Dat is een teken dat mensen zich steeds onveiliger gaan voelen. De oplossing zit volgens RoodGroen Lokaal niet in het alsmaar meer plaatsen van beveiligingscamera’s. Een veilige buurt begint met het kennen van je buren. De gemeente kan bijdragen aan een veilige omgeving door wijkagenten en BOA’s in te zetten op plaatsen waar gevoelens van onveiligheid het grootst zijn.
Overlast en onveiligheidsgevoelens nemen vaak toe in straten/wijken waar lotgenoten wonen, bijvoorbeeld waar veel arbeidsmigranten wonen of mensen met een specifieke hulpvraag. Een betere spreiding van wonen voor jong en oud met zowel hogere- als lagere inkomens leidt vaak tot meer woongenot voor het individu en vooruitgang van de wijk als geheel.
Toegankelijkheid van openbare ruimtes: RoodGroen Lokaal is van mening dat openbare ruimtes toegankelijk moeten zijn voor alle burgers, dus ook voor hen die zich met een wandelstok, een rollator of een rolstoel verplaatsen.