Raadslid aan het woord
Joy Hillebrand
Een betere financiële toekomst vanuit een brede aanpak
De afgelopen maand heeft de gemeenteraad gesproken over huishoudens met een laag inkomen. Hoe helpen we hen die hulp nodig hebben? Naast de inkomensregelingen die we als gemeente hebben, is het aan de gemeenteraad om te bepalen hoe ambitieus we zijn.
De beleidsnota kent een aantal doelen waar de PvdA erg tevreden over is. Al moeten de plannen – zoals financiële educatie – niet op zichzelf staan. Leren omgaan met geld heeft weinig zin wanneer je elke euro moet omdraaien. Daarom dringen wij erop aan om verschillende acties gelijktijdig in te zetten.
Bijvoorbeeld: De gemeente ontvangt een melding van de woningbouwvereniging over een betalingsachterstand. Een huurachterstand van twee maanden is gelijk aan één maandinkomen. Zo’n betalingsachterstand is vaak het begin van het einde. Om te voorkomen dat mensen volledig wegzakken wil de PvdA gelijktijdig diverse acties, namelijk het afbetalen van de huurachterstand door de gemeente en tevens – wanneer men een uitkering ontvangt – inzetten op begeleiding naar werk. Daarbij kan, wanneer nodig, financiële scholing worden geboden. Zo krijgen mensen een betere (financiële) toekomst. Mogelijk vraagt u zich af hoe dit allemaal betaald moet worden. Juist deze manier van werken is kostenbesparend, want het gaat om een korte interventie in plaats van het jarenlang verstrekken van een uitkering en/of bijzondere bijstand.
De gemeente kan het verschil maken. Een beter leven begint bij voldoende inkomen en de voltallige gemeenteraad denkt er zo over. Alleen de manier waarop verschilt. De PvdA wil er voor waken dat we sympathieke, maar uiterst onverstandige besluiten nemen met negatieve gevolgen voor onze inwoners. Het voorstel van de SP om giften mogelijk te maken tot € 1.200 perkt de mogelijkheden van de participatiewet juist in.
De PvdA blijft zich inzetten voor verstandig, effectief beleid vanuit een brede aanpak.
Joy Hillebrand, PvdA